Bir oto expertiz istasyonunda aşağıdaki tüm makine ve teçhizatlar bulunmalıdır:
- Yanal kayma test cihazı
- Süspansiyon test cihazı
- Fren test cihazı (merdaneli tip)
- Dinamometre
- Lift Opsiyonel
- Boşluk test cihazı
- Arıza tespit cihazı
- Fren hidrolik test cihazı Opsiyonel
- Akü test cihazı
- Far ayar cihazı Opsiyonel
- Lastik diş derinlik ölçer dijital
- Lastik basınç hava saati
- Boya kalınlık ölçme cihazı
- Kompresör ve şartlandırıcı
- Takım arabası (Temel el alet seti ile)
Tüm bu makine ve teçhizatlar muhakkak TSE ve CE belgelerine sahip olması gerekiyor. Bu durum yeni oto ekspertiz yasasında da açıkça belirtildi.
Neden Oto Expertiz Açmalı?
Türkiye’de ikinci el oto pazarı çok aktif işlemektedir. Yaklaşık olarak her ay ortalama 500 bin araç satışı yapıldığı tahmin ediliyor. 2018 yılı itibarıyla ikinci el satılan bütün araçlar için oto ekspertiz yaptırmak zorunlu oldu. Bu nedenle oto ekspertiz sektörüne yatırım yapmak kârlı bir iş. Öncelikle bir dükkan satın alınmalı ya da kiralamak gerekiyor. Şehrin dışında açılması uygun olmadığı gibi izin de verilmiyor belediyeler tarafından. Şehrin içinde olması kolay ulaşılabilirlik açısından önemli. Müşteri potansiyelini arttıracağı gibi reklamınız da daha kısa sürede olmuş olur. Ortalama 120 metrekare alanı olan bir dükkan yeterlidir. Zaten 90 metrekareden düşük alanlara ruhsat verilmemektedir.
Oto Expertiz Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Oto Ekpertiz dükkanı açmak için öncelikle bağlı bulunan belediyenin internet sayfasına girerek başvuru belgelerine ulaşıp, bilgi edinilebilir. İş yeri açmak için belediyeden istenilen belgelerin eksiksiz bir şekilde tamamlamak gerekiyor. İş yeri açma işlemi tamamlandıktan sonra vergi dairesi işlemlerini tamamlamak gerekiyor. Bunun dışında piyasada expertiz bayilik veren firmalar da bulunmakta, bu firmaların danışmanlığı altında ekspertiz dükkanı açılabilmektedir.
Alıcılar Oto Expertiz Dükkanlarını Neden Tercih Ediyor?
Özel servis ücretlerinin yüksek olması araba alım satımında sürücüleri oto ekspertiz dükkanlarını tercih etmesine sebep oluyor. Güvenilir ve uygun fiyatlara hizmet sunan firmalar sürücülerin en çok tercih ettiği dükkanlar oluyor.Satın aldığı arabanın bilinmeyen bir kusurunun olmasından korkan alıcı, oto expertiz dükkanlarının kapılarını çalıyor ve aracın tüm parçalarını mercek altına alıp inceliyor, geçmişteki yaşantısını gözler önüne seriyor. Böylece huzurla aracı satın alabiliyor.
Oto Expertiz Dükkanı Açmanın Maliyeti Ne Kadardır?
Oto expertiz dükkanı açmak için kendi ekibinizi kurabilir veya bir expertiz firmasının bayiliğini alabilirsiniz. Bayilik için ise gerekli teminatları sağlayıp, (bu teminatlar 150.000 TL ile 400.000 TL arasında değişmektedir) 25-45 gün arasında oto ekspertiz hizmeti sağlamaya başlayabilirsiniz.Sistemin kurulması için iki aracın arka arkaya girebilecek alana ihtiyaç duyulur.. Aracın motorunun gücü analiz edilir, fren sağlamlığına bakılır, amortisör durumu incelenir, boya orijinalliğine bakılır, şanzuman-motor arızaları ve km değişimleri olup olmadığı araştırılır.
Oto Expertiz Dükkanında Bulunması Gerekenler Nelerdir?
Oto ekspertiz istasyonunda makine ve teçhizatlara ek olarak:
- Lavabo
- Soyunma Kabini
- Müşteri Bekleme Odası / Salonu
- Tahsilat Masası
- Yönetim Ofisi
Maksimum 2 gün sürecek kurulumdan sonra hizmete vermeye başlayabilirsiniz.
Ayrıca istasyonunuzda en az 4 personele ihtiyacınız olacak. Bu nedenle personelin de sistem konusunda eğitim görmesi gerekiyor. İşlerin hızlı ve güvenilir bir şekilde ilerlemesi için gerekli bir ihtiyaçtır. İlk etapta sektör tecrübesi bulunan bir personel de istihdam etmek sizin avantajınıza olacaktır. Hatta aktif olarak farklı bir şehirde çalışan bir personeli birkaç ay fazla maaş vererek kendi dükkanınızda istihdam edebilirsiniz. Tecrübeli bir experin aylık maaşı 5 bin lirayı aşmaktadır.