“Usta yanları alalım, üstler kalsın” Bu cümle belki de berberlerin en çok duyduğu saç kesim isteklerindendir . Bu makalemizde berber dükkanı açmak isteyen kişiler için detaylı bir rehber yazmayı planlıyoruz. Şu ana kadar gözlemlerimize göre bir erkek berberi nasıl açılır, erkek berberinden nasıl para kazanılır sizlere anlatmaya çalışacağız. Umarız sizler için faydalı olur…
Berber Dükkanı Açmak
Saç, sakal kesmek kolay gibi gözükse de tecrübe isteyen işlerden birisidir. Her şeyden önce berberlik için bir ustalık belgesi gerekir. Ustalık Belgesi olmayan kişiler berber dükkanı açamazlar. Zaten ustalık belgesi olan kişiler de saç ve sakal tıraşı yapmayı bilen kişilerden oluşuyor. Berberler genellikle çekirdekten yetişme dediğimiz 12-13 yaşlarından beri bu işin içinde olan insanlardır. Eğer siz de onlardan birisiyseniz ve artık kendi berber dükkanınızı açmayı planlıyorsanız size yazımızı sonuna kadar okumanızı öneririz.
Berber dükkanı açmak isteyen kişilerin önünde 3 süreç vardır. İlk olarak uygun bir dükkan bulmak gerekir, daha sonra bu dükkanı dekore etmek gerekir. Son olarak ise berber dükkanı için gereken malzemeler satın alınır. Dükkan kirası, dekorasyonu ve malzeme giderleri için en başta gerekecek sermaye miktarı ise yaklaşık 50 bin Liradır. Orta çaplı bir berber dükkanı açmanın maliyeti yaklaşık olarak 50 – 75 bin lira arasıdır.
Berber Dükkanı Seçimi
Berber açmak için kendinize konumu iyi olan bir dükkan bulmaya çalışın. Eğer yaşadığınız mahallede kaliteli bir erkek berber yoksa bu fırsatı değerlendirin. Çoğu kişinin beğenmediği mahalle arası berberler dahi müşteri kitlesini oturttuğu takdirde güzel kazanç sağlıyor. Berber dükkanı için ortalama olarak 25 metrekareden büyük bir dükkan bulmanız iyi bir seçim olacaktır.
Dükkan içerisine 2 veya 3 koltuk koyarak aynı anda iki farklı müşteriyi tıraş etme imkanına sahip olabilirsiniz. Tabii bunun için sizin haricinizde kaliteli bir eleman/kalfa da çalıştırmanız gerekiyor. Bu kişi de saç kesiminde uzman olmalı ve işini iyi yapmalıdır.
Berber Dükkanı Dekorasyonu
Berberin içerisinde hoş bir dekorasyon yaratın. Mahalle arasında bir dükkan da olsanız dükkanınızın içi göze hoş görünmeli ve müşteriyi içeri çekmelidir. Bir berber dükkanında yan yana en az 2 adet koltuk bulunmalı ve aynı anda iki müşteri tıraş edilebilmelidir. Eğer bunu sağlayamazsanız müşteriler çok fazla birikir ve sıra beklemekten bunalan müşteriler dükkanı terk eder!
Berber dükkanı dekorasyonu için aşağıdaki resimlere tıklayarak örnek dekorasyonları görebilirsiniz. Bunlar size birtakım fikirler verecek ve kendi dükkanınız için fayda sağlayacaktır.
Berber Dekorasyonu Örnek – 1
Berber Dekorasyonu Örnek – 2
Berber Dükkanı İçin Malzemeler
Bir berber dükkanının ihtiyaç duyacağı pek çok malzeme vardır. Bu malzemeleri berber malzemeleri satan toptancılardan ve kozmetik toptancılarından satın almalısınız. Berberler bu ürünlerin tamamını toplu olarak aldığı için maliyeti oldukça düşük tutarlar. İşte sizler için olmazsa olmaz berberlik malzemeleri;
- Makas ve tarak seti
- Saç tıraş makinesi ve tarakları
- Saç Kurutma ve Fön makinesi
- Berber koltukları
- 20 adet havlu
- Ağda seti
- Saç spreyi, wax, jöle
- Sakal ve ense fırçaları
- Ustura, jilet
- Tıraş köpüğü
- Şampuan ve sabun
- Çeşitli parfümler…
- Saç düzleştirici
Başlıca ihtiyacınız olacak olan malzemeler bunlardır. Herhangi bir kuaför, berber toptancısına gittiğiniz takdirde size tüm ihtiyacınız olan malzemeleri sunacaklardır. Bölgenizde satış yapan kuaför toptancılarını bulmak için internette araştırmalar yapabilir, ihtiyacınız olan berber malzemelerini online – internetten de satın alabilirsiniz.
Berber Dükkanı Açmak İçin Gereken Belgeler
Her şeyden önce berber dükkanı açmak için ustalık belgesi gerekmektedir. İlgili belgeyi almadan berberlik yapamazsınız. Eğer bu belgeye sahip değilseniz ustalık belgesi almak için çalışmalara başlayın. Eğer ustalık belgeniz varsa çalışma ruhsatı için belge hazırlamaya başlayabilirsiniz.
Erkek berberleri, kuaförler “sıhhi müessese” kapsamına girmektedir. Belediyeler berber dükkanı açmak isteyenlerden sıhhi müessese için gereken belgeleri talep ederler. Sizlere şu konumuza göz atmanızı öneririz; İş Yeri Açmak İçin Gerekli Belgeler
O sayfadan ihtiyacınız olan tüm belgeleri görebilirsiniz.
Berber Açıp Para Kazanmak İçin İpuçları
- Müşteriler ile iyi ilişkiler kurun ve onlara önem verin.
- En az iki koltuk ile aynı anda iki kişinin tıraş olmasını sağlayın. Bunun için yanınızda tecrübeli bir tıraş ustasını daha çalıştırın.
- Dükkan dekorasyonuna önem verin. Dükkan içerisinde klima, televizyon, Wi-Fi internet mutlaka bulunmalı.
- Kullandığınız malzemelerin temiz olmasına önem gösterin. Makas, tarak, havlu vs. temiz olsun.
- Usturanızda kullanacağınız jiletleri kaliteli seçin. Müşteriye çizik, kesik atmamaya dikkat edin.
- Berberiniz için randevu sistemini kurun. Çok fazla müşteriniz varsa beklemeyi önlemek için telefon ile randevulaşın.
Bu ipuçlarına dikkat ederseniz berber & kuaför dükkanınızdan kısa zamanda para kazanırsınız, ayrıca sabit bir müşteri kitlesi elde edersiniz. Verdiğimiz tavsiyeler daha çok size sabit müşteri kazandırmaya yöneliktir. Erkeklerin berber sadakati denilen bir olgu vardır. Bir erkek kolay kolay berberini değiştirmez. Müşterilerinize biraz kendinizi sevdirirseniz bu işten para kazanmamanız imkansızdır.
Hepinize kolay gelsin…