Ürün çeşitliliği yönünden müşterisini en çok tatmin eden dükkanlardan biri olan hırdavatçılar, sermayesi olan ve sektöre giriş yapmak isteyenleri oldukça heyecanlandırıyor. Evlerimizde tamir ve bakım işlerinin sürekli olarak çıkması, bunun yanında hırdavat dükkanlarının artık çok yönlü mağazalar olması hırdavat dükkanı açmak isteyenleri yüreklendiriyor.
Hırdavat dükkanları ürün satışının yanı sıra usta desteği de sağlaması ile ek gelir elde edilebilecek bir alandır. Elektrik ve su tesisatı gibi konularda yeteneğiniz olmasa bile hali hazırda usta eleman bulundurmanız müşteri kaybetmemenizi sağlayacaktır.
Hırdavat Dükkanı Nasıl Açılır?
Dükkan açma fikri kendi işinin sahibi olmak isteyenler için oldukça cazip görünür. Ancak öz sermaye dışında ilk bir yıl içerisinde olası aksaklıklara karşı fazla birikimin olması uzun yıllar ayakta kalan bir hırdavatçı dükkanı açmak için gereklidir. Bütçenin son kuruşunu bile dükkana sermaye olarak kullanmak çok fazla borçlanmalara neden olacağı için ayakta kalmak zor olacaktır.
Hırdavat malzemeleri birle kalitelerine ve özelliklerine göre farklılık gösteriyor. Bu sebeple tedarik aşamasına geçildiğinde en kaliteli ürünün nereden alınacağını iyi bilmek gerekir. Gerekirse sektördeki tüm toptancıları ziyaret etmek fikir alışverişi için iyi olacaktır.
2022 Hırdavat Dükkanı Açma Maliyeti Ne Kadardır?
Sınırsız ürün yelpazesi ile hırdavatçılar her aradığımızı kolaylıkla bulabildiğimiz yerlerdir. Bu sebeple hırdavat dükkanı açmak gibi bir fikriniz varsa, sermaye konusunda da kendinizi sınırlandırmamalısınız. Yıllarca bozulmadan saklanabilecek ürünlere ait bir sektör olmasından dolayı stoklama ve depolama konularına çözüm bulmanız durumunda ürünlerini toptancıdan daha uygun maliyetle alabilirsiniz.
Orta halli bir hırdavat dükkanı açmak için 60-70 bin lira arasında sermaye yeterli gelecektir. Daha fazla maddi olanağı bulunanların dükkan büyüklüğü ve ürün çeşitliliği konusunda kısıtlama olmadan hareket etmeleri müşterinin de çok olmasına katkı sağlar.
Hırdavat Dükkanı Ayda Ne Kadar Kazandırır?
Kendi işinin patronu olmak demek hırdavat dükkanı açmak ile aylık ne kadar kazanılacağının da sizler tarafından belirlenmesi anlamına gelir. Ürün kalitesi ve içeriği düşük olan bir hırdavatçı orta düzeyde bir aylık kazanca sahip olurken, birden çok katlı olan ve ürün sayısı çok fazla olan hırdavatçının kazancı elbette bir olmaz.
Yüzde yüze ve daha fazlasına sahip bir sektör olmasından dolayı her bir ürün satışından fazla kar etmeniz olasıdır. Ayrıca sadece satış ile sınırlı kalmayıp tamir ve tadilat işlerinde de müşteri beklentilerini karşılamanız kazanç miktarını yukarı yönde etkiler.
Hırdavat Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Her açılan işletme için belediyeler tarafından belli başlı belgeler istenmektedir. Bu belgeleri eksiksiz olarak tamamlayıp, ilgili belediyeden de teyit aldıktan sonra hırdavat dükkanı açmak için hiçbir engel kalmayacaktır.
- SSK giriş bildirgesi
- Kira sözleşmesi
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- İtfaiye uygunluk raporu
- Vergi levhası fotokopisi
- Çevre ve temizlik vergisi dekontu ve
- Tapu nüshası istenen belgeler arasındadır.
Hırdavat Dükkanı Açacak Olanlar Nelere Dikkat Etmeli?
En tecrübesiz insanın bile başarı oranı yüksek olan hırdavat dükkanı açmak, risk oranı da en düşük sektörlerden biridir. Kazanç oranı istenen şekilde olmadığında bile mevcut ürünlerin elden çıkarılması bile sermayenin büyük kısmının kurtulmasını sağlayacaktır.
İthal olarak ürün tedariki de değerlendirilmeye alınarak sürekli olarak tedarik zincirinin güçlü tutulmasına bakılmalıdır. Ucuz ürünlerle sürümden kazanmak yerine pahalı ve kaliteli ürünlerin daha yüksek olacağı unutulmamalıdır. Bu şekilde müşteri memnuniyetini de garantilemek mümkündür.
KOSGEB Hırdavat Dükkanı Açanlara Destek Veriyor Mu?
Devlet tarafından yeni işletmelere sağlanan birçok imkan arasında KOSGEB girişimci desteği en çok ilgi gören eğitimler arasında yer alıyor. Bazı sektörler bu programa dahil olurken bazıları için hibe desteği alınamıyor. Bu noktada hırdavat dükkanı açmak, isteyenler için KOSGEB desteği mevcuttur.
KOSGEB desteği çatısı altında sıfırdan yeni bir hırdavat dükkanı sahibi olmak ilk bir yıllık kira desteği ve faturalandırılmış birçok giderin geri ödemesi gibi birçok noktada girişimcilerin rahat nefes almasını sağlıyor. Gerekli şartları sağlayan herkes KOSGEB eğitim programına katılarak hak kazanacakları sertifika ile hibe başvurusunda bulunabilirler.
Hırdavat Dükkanı Açmak Karlı Mıdır?
Dükkan açmadan önce risk analizi yapmak emin adımlar atmak için oldukça önemlidir. Elbette her işletme sahibi açtığı yerin güzel iş yapmasını ve uzun vadede işsiz bırakmamasını ister. Hırdavatçı dükkanı açmak da riskli gibi görünen aslına bakıldığında sermayesi olan herkesin yapabileceği kolay bir sektördür.
Hırdavat ürünlerinin satışını gerçekleştirirken ne kadar kazanacağını dükkan sahipleri kendileri belirliyor. Maliyetlerin düşük tutulup kar marjının yüksek olması durumunda her dükkanın kar elde etmesi kaçınılmazdır. Bu sebeple ürünleri pahalı satmaktan ziyade tedarik aşamasında ürünleri uygun fiyata almaya bakılmalıdır.
Müşteri beklentisini eksiksiz yerine getiren bir işletme olabilmek için hırdavatçıda neler satılır çok iyi bilinmelidir. Alakasız ürünleri bir süre sonra müşterilerin aradıklarını buldukları yerlere yönelmesine neden olur. Bu da ne hayallerle açılan dükkanın kısa zamanda kapatılmasına neden olur.