Günümüz beyaz yakalılarının yapmayı düşündükleri iş fikirlerinin başında cafe açmak geliyor 🙂 Plaza hayatından, ofislerden bıkan veya patronun mobbinginden bıkan kişiler “ah bir cafe açsam, küçük ama hoş bir dekorasyonu olsun, arkadaşlarımı burada ağırlayayım” düşünceleri içerisine dalıyor. Aslında cafe açmak ve işletmek oldukça keyifli bir iş. Beyaz yakalılara veya şu an başka sektörlerde esnaflık yapan kişilere hak veriyoruz. Ancak kaliteli bir cafeye sahip olabilmek için güçlü bir sermayeye ihtiyaç duyuluyor. Makalemizde cafe işletmeciliği yapmak isteyenlere detaylı bilgiler vereceğiz, cafeler için devlet destek veriyor mu, cafe işletmenin püf noktaları nelerdir hepsine değineceğiz. Cafe açmak isteyenlerin yazımızdan faydalanacağını ve keyifle okuyacaklarını düşünüyoruz.
Cafe Açmak
İnsanlara bir şeyler ikram etmekten, müşteriler ile sohbet etmekten ve ilgilenmekten hoşlanıyorsanız cafe açmak tam size göre bir iş. Çünkü bir cafenin başarılı olabilmesi için ilk şart kaliteli bir konsept belirlenmesi ve işletme sahibinin müşteri ile ilişkisinin iyi olmasıdır. Müşterilere kaliteli hizmet vermedikten sonra, onları tersledikten sonra ne kadar büyük yatırımlar yapsanız da cafe işletmeciliği sektöründen istediğinizi alamazsınız.
“Ben güleryüzlü bir insanım, insan canlısıyım, müşteriler ile iyi geçinirim” diyorsanız sermayenizi hazırlayın ve oturup iş planınızı yapmaya başlayın. Cafe açmak isteyen kişilerin en çok canını sıkan kısım açıkcası burası. Herkes acaba elimdeki sermaye bu iş için yeter mi ? Cafe kaç para ile açılabilir diye sorular soruyor. Akılları kurcalayan en büyük soru bu. Bu nedenle biz cafe açmak isteyen girişimcilere 3 farklı konseptte, 3 farklı bütçeye göre cafe önerileri sunacağız.
Nedir o 3 konsept diyenlere şöyle açıklayalım;
- Otantik Cafe
- Hazır Konsept Cafe (Bayilik yoluyla)
- Düşük Bütçeli Cafe
Otantik Kafe : 75.000 TL – 100.000 TL
Cafe açmak için ortaya koyabileceğiniz 75 bin lira kadar sermaye varsa otantik cafe ilk tercihiniz olmalıdır. Son yılların gözde cafe konseptlerinden olan otantik bir cafe oluşturmak için aşağı yukarı bu kadar sermaye gerekir. Tabii bütçeniz ne kadar büyük olursa cafenizin dekorasyonunu da ona göre yaparsınız. Otantik Cafelerde kullanılan eşyalar konsepte bağlı olarak eskicilerden, antikacılardan satın alınabilir.
Otantik kelimesinin sözlük karşılığı eskiden beri mevcut olan özelliklerini taşıyan, içine bir şey katılmamış, katışıksız, orijinal, aslına dayanan anlamına gelmektedir ama halk arasında mistik, Anadolu izleri taşıyan, yerel, yöresel şeyleri betimlemek için de kullanılmaktadır.
Otantik cafe konseptinde cafe içerisinde masalar, tablolar, dekoratif tüm ürünler geçmiş tarihlerde kullanılmış, kült haline gelmiş eşyalardan oluşur. Örneğin Otantik bir cafede dekor amaçlı kullanılan eşyalar arasında Yeşilçam filmleri posterleri, siyah beyaz fotoğraflar, eski bir ahizeli telefon, paslanmak üzere olan bir bisiklet, eski bir soba vb. eşyalar kullanılabilir.
Hazır Konsept Cafe – 100.000 TL – 300.000 TL
Cafe açmanın belki de en zahmetli noktası cafenin dekorasyonu ve gerekiyorsa tadilat işlemlerini yapmaktır. Bu süreçte eğer tecrübeniz yoksa dışarıdan destek almak zorundasınız. Mimarı, ustası, projesi derken size uzun vakitler harcatacak bir süreçtir.
Cebimde 100 bin liradan fazla para var diyenler hazır konsept cafe bayiliği almayı düşünebilirler. Bu yol sayesinde siz suya sabuna dokunmadan bir cafe sahibi olursunuz. Cafe bayiliği aldığınız firma sizin için gereken dekorasyon işlemlerini, tadilat işlerini yürütür ve şubeyi açılışa hazır hale getirir. Ayrıca bayilik alarak bir markadan ürün tedariki ve reklam konusunda da destek almış olursunuz. Bayisi olduğunuz firma size içecek, yiyecek ürünlerinin sevkiyatını yapar, size sadece satması kalır.
Şu an bu şekilde pek çok bayilik veren zincir cafe-kahveci fiması bulunmakta. Ortalama olarak 200 Bin – 300 Bin TL kadar bir sermaye gerekebiliyor. Bizim sizlere önerimiz burada London Cafe ve Baraqah Coffee markasıdır. Aşağıdaki yazımızda cafe – kahveci bayilikleri hakkında bilgi bulabilirsiniz.
BUNU DA OKUYUN: Cafe Bayiliği ve Franchise Veren Yerler! 2022’de isim hakkı veren kafeler ve markalar
Düşük Bütçeli Cafe – 50.000 TL
Günümüzde bir çok kişi 50 bin lira ile herhangi bir dükkan açılamayacağını düşünüyor ama 50 bin lira ile düşük bütçeli bir cafe açmak dahi mümkün. Şu an bu satırları okuyanlar bile “yok öyle şey 50 bin lira ile cafe açılamaz” diyor olabilirler.
Elbette 50 bin lira sermaye ile çok şık bir dekorasyonu olan, harika bir konseptte hazırlanmış modern bir cafe açılamaz. Ancak düşük bütçeli, mahalle arasında, cadde üstünde küçük bir ilçe cafesi açılabilir. Bu cafede çaydan tutun, pasta, poğaçaya kadar her türlü yiyecek ve içecek satışı yapılabilir. Eğer küçük bir ilçede bu tarz bir cafe açıyorsanız ve rakipler pek fazla yoksa kısa zaman içerisinde bu sektörden para kazanmaya başlayabilirsiniz.
Cafe Nasıl Açılır?
Bütçenizi ve konseptinizi belirlediyseniz artık cafe nasıl açılır öğrenmelisiniz. Öncelikle cafe için yer tespitinin çok önemli olduğunu vurgulayalım. Bir cafenin yüksek cirolara ulaşmasının en önemli şartlarından biri cafenin doğru lokasyonda açılmasıdır.
Planınızı yaptıysanız bulunduğunuz şehirde konum araştırmalarına başlayabilirsiniz. Bu noktada uzun bir süreç sizleri bekliyor olacak. Hemen ilk bulduğunuz dükkana atlamayın, hemen anlaşmayın. En az 75 M2’lik bir alanı olan ve çevresinde okul, üniversite, lise, sinema salonu, alışveriş mağazaları bulunan bir dükkan kiralamalısınız. Dükkanınız cadde üstünde olmalıdır. Ara sokaklara cafe açmayı çok fazla tavsiye etmiyoruz. Çok fazla mahalle arasında kalırsanız eğer sadece orası ile sınırlanıyorsunuz ve cironuz düşük kalıyor. Biz sizlere işlek caddelerde ve insanların bolca gezindiği, alışveriş yaptığı yerlerde cafe açmanızı öneriyoruz.
Dükkanı bulunca mülk sahibi ile anlaşmanızı yapın ve kira sözleşmesini düzenleyin. Kira sözleşmesinde iş yeri için ödenecek aylık – yıllık kira ve kiraya yapılacak zam yüzdeleri gibi noktaları netleştirin. Kiralama işlemi yaparken asla döviz üzerinden anlaşma yapmayın. Bazı mülk sahipleri, işletmecinin cafe açacağını duyunca dolar veya avro bazlı sözleşme teklif edebiliyor. Sakın bu hataya düşmeyin ve kira anlaşmanızı Türk Lirası ile yapın. Aylık kiranız da bütçenizi çok fazla zorlamayacak bir rakam olsun, aşırı uçmayın. Kiralama işlemlerinin bitmesinin ardından cafenin dekorasyon işlemlerini başlatın.
Cafenin dekorasyonu çok önemlidir. Cafenize gelen müşteriler içeride sıkılmadan oturabilmeli bu nedenle cafenin dekorasyonu kasvet verici, çok karanlık olmamalıdır. Daha açık fontlarda bir dekorasyon, boya vs. tercih edin. Cafenin içerisi temiz ve şık bir görünüme kavuşmalı. Dekorasyon için mimarlar ile çalışmanız sizin için çok iyi bir tercih olacaktır. Profesyonel yardım almaktan kaçınmayın.
Dekorasyon işlemlerini tamamladıktan sonra artık cafe için ruhsat alımı yapmalısınız. Cafe açmak için belediyeden yasal izinleri almalı ve iş yeri açılışınızı bu şekilde gerçekleştirmelisiniz. Burada korkulacak bir durum yoktur. Cafe için ruhsat almak oldukça kolaydır. Aşağıdaki konumuzdan bir cafe işletmesi için belediyelerin talep ettiği belgeleri görebilirsiniz;
BUNU DA OKUYUN: Cafe Açmak İçin Gereken Belgeler – Kafe Açma Başvuru Evrakları 2019
Cafe Açmak İçin Gereken Malzemeler – Ekipmanlar
Cafe işletebilmek için belli başlı, olmazsa olmaz ekipmanlara ihtiyaç duyacaksınız. Aşağıdaki listemizde ihtiyaç duyacağınız ekipmanlardan bazılarını göreceksiniz. Bunları satın alırken yaşadığınız şehirdeki spotçu, toptan satış yerlerine gitmeniz mantıklı olacaktır. İhtiyaçlarınızı daha ucuza satın almış olursunuz. İşte o ekipmanlar;
- Masa ve sandalye takımları
- Endüstriyel mutfak dolapları
- Kahve makinası
- Çay makinası
- Tost makinası
- Paslanmaz çelik tezgahlar
- Buzdolabı
- Çamaşır makinası
- Bardak, fincan setleri
- Ufak kase ve tabaklar
- Çatal ve kaşık setleri
Cafe İçin Devlet Desteği – Sermayenizi Güçlendirin
Cafe açmak isteyenler ellerindeki sermayeye ek olarak devletin destek verip vermediğini de merak ediyorlar. Onlar için detaylı araştırma yaptık ve KOSGEB’in cafe işletmecilerine 60 bin TL’ye kadar destek verdiğini gördük.
Elbette KOSGEB’in bu desteği verirken bazı şartları var. Onlardan ilki KOSGEB’in “Uygulamalı Girişimcilik Kursu”na kaydolmak ve bu kursu başarıyla bitirmek. Girişimcilik sertifikanızı aldıktan sonra cafenize göre bir iş planı hazırlayıp bunu KOSGEB’in kurullarına sunuyorsunuz.
Eğer kuruldan olumlu puan alırsanız KOSGEB cafeniz için destek veriyor. Ancak burada da dikkat edilmesi gereken şey KOSGEB önce sizin kendi sermayenizi harcamanızı şart koşuyor.
Örneğin cafeniz için bir buzdolabı ve bulaşık makinası alacaksınız ve bunların maliyeti 4.000 TL tutuyor. Siz bunların bedelini kendi cebinizden ödüyorsunuz. Ödeme faturasını daha sonra KOSGEB’e göstererek buradan harcadığınız bedelin belli bir miktarını geri alıyorsunuz. Bu geri ödemeler 60 bin liraya kadar yapılıyor.
KOSGEB’den destek alma hedefiniz varsa size tavsiyemiz hemen işe başlamadan KOSGEB kurslarına katılarak sertifikanızı almanızdır. Sertifikanızı aldıktan ve iş planınızı yaptıktan sonra dükkan için gereken ekipmanların alımını yapmaya başlayabilirsiniz. Yaptığınız tüm harcamaların faturalı olmasına da önem göstermelisiniz. Yoksa KOSGEB’den geri ödeme desteği alamazsınız. KOSGEB desteği hakkında ayrıntılı bilgiler için aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.
BUNU DA OKUYUN: Cafe İçin KOSGEB Desteği – 60 Bin TL HİBE Kredisi
Cafe İşletmenin İpuçları – Başarıya Giden Yol
Cafe işletmeciliği sektöründen iyi kazançlar elde etmek için çok çabalamalısınız. Günümüzde bu alanda aşırı popüler olmuş Starbucks, Kahve Diyarı vb. zincir markalar bulunmakta. Onlardan sıyrılabilmek için aşağıdaki ipuçlarına kulak vermelisiniz. Bunları uygulayarak cafe sektöründe başarıya giden yolu aralarsınız.
- Önce güler yüzlü olmayı öğrenin. Cafe sektöründe patron olarak müşterilere surat yaparsanız, somurtursanız para kazanmanız imkansızlaşır.
- Personeller ile iyi geçinmeye çalışın. Bir cafeyi ayakta tutan en önemli şey personelin sadakati ve müşteriye olan tavrıdır. Personelleriniz cafedeki müşterilere iyi davranmalı ve güler yüzlü olmalıdır.
- Son yıllarda kahve kültürü ülkemizde yaygınlaşmış olsa da cafelerde hala en çok tüketilen içecek çaydır. Ben cafeme çay koymayacağım sadece kahve satacağım derseniz büyük bir hata yaparsınız. Cafe sektöründen iyi bir kazanç sağlamak için çay olmazsa olmazlar arasındadır.
- Çay fiyatlarını da olabilecek en optimum seviyede tutun. Eğer yiyecek grubunun da bulunduğu bir cafe işletecekseniz çay sizin için bir katalizör etkisi gösterecektir. Cafeye sadece çay içmek için oturan bir kişi “hadi bir poğaça yiyelim, dur şu börekten de alalım” derken size ciddi bir ciro yapma imkanı sunacaktır. Bu nedenle çay fiyatlarında büyük şehirlerde 1 TL ila 2 TL arası bir fiyat oldukça rekabetçi bir fiyat olacaktır. Bu fiyat politikanız ile kısa zamanda ciddi bir müşteri kitlesi elde edebilirsiniz.
- Cafeye gelen müşterilere rahat ve konforlu bir ortam sunun. Müşteriler için rahat koltuklar seçin ve insanların rahatça uzanabilecekleri büyüklükte koltuklar olsunlar.
- Müşterilerin başında asla beklemeyin ! Klasik ve batmaya yüz tutmuş bir esnaf taktiğidir, müşteri tam son yudumunu içerken veya bardağını bitirdikten 5 dk sonra “başka bir şey ister misiniz” denilir. Bu politika ile iş yapmanız mümkün değildir. Asla bu hataya düşmeyin. Bırakın müşteri isterse 1 bardak çay ile 1 saat otursun. Starbucks Coffee gibi markalar şu an bu politika ile hizmet verirken sizin aksi bir tutum sergilemeniz müşterinin kaçmasına neden olacaktır.
- Cafenizde öğrenciler için özel menüler oluşturmanız cironuzu artırmanızı sağlayacaktır. Öğrenci grubu ucuz ve kaliteli doymak ister. Cafenizde öğrencilere özel tost, poğaça, börek ve çayın yer aldığı bir menü hazırlayabilir ve her gün bu menüden satışa koyabilirsiniz. Bir mekan öğrenciler arasında yayılmayı başarırsa artık o mekan tutmuş bir mekandır.
Şimdilik cafe açmak isteyenlere vereceğimiz ipuçları bunlardır. Bunlara dikkat ettiğiniz ve sabırlı olduğunuz takdirde başarıya ulaşacaksınızdır. Bir cafenin masraflarını karşılayıp kar eder hale gelmesi için ortalama 1 yıl kadar süre geçebilir. Bu süre zarfında sizi idare edecek bir sermaye desteğiniz olması işlerinizi kolaylaştıracaktır.
Belli bir seviyeye ve tanınırlığa ulaştıktan sonra artık cafe sektöründen balya balya para kazanır olacaksınız.
Uzun ve detaylı bir yazı yazmaya çalıştık. Cafe açmak istiyorum diyenlere faydalı bilgiler vermeyi hedefledik. Umarız bu yazı işinize yaramıştır. Yazımızda eksik bulduğunuz noktalar varsa veya cafe işletmeciliği hakkında merak ettiğiniz sorular varsa aşağıdaki yorumlar kısmından bize yazabilirsiniz.
İyi çalışmalar…