Kinoa Yetiştiriciliği nasıl yapılır, ne kadar kazandırır? 2023 Devlet desteği nasıl alınır?

Son yıllarda ülkemizde bir hayli ön planda olan kinoa tohumu özellikle sağlıklı beslenmeye özen gösteren spor yapan bireyler tarafından tercih edilmektedir. İçerdiği vitaminler mineraller ve bol miktarda lif barındırmasından dolayı ülkemizde popülerliği her geçen gün artmaktadır.

Kinoa besin değerinin yüksek olması ve içeriğinde kolesterol bulunmaması sebebiyle tüketilmesi oldukça önemli bir besindir. Ayrıca içeriğinde magnezyum, demir, çinko, kalsiyum ve fosfor gibi mineraller bulundurmaktadır. Tüm bunların yanında A, B, C, D ve K vitaminleri bakımından da oldukça zengindir.

Kinoanın  bu zengin içeriğine bakıldığında ve ülkemizdeki popüler durumu da göz önüne alındığı zaman akla ilk gelen sorulardan biri kinoa ülkemizde yetişiyor mu ? acaba yetiştirmek karlı mı ? 

Kinoa Yetiştiriciliği nasıl yapılır?

Bin metre yüksekliğinde bol oksijenli ortamda daha çok verim alınan ve sulamaya ihtiyaç duymadığı için daha kurak alanlarda yetiştirilebilen kinoa ülkemizin çoğu bölgesinde yeni bir tarım bitkisi olma adayıdır.

Kinoa 1-2 metre uzunluğuna kadar çıkabilen bir bitkidir. Kinoadan hektar başına 3 ile 4 ton arasında ürün elde edilebilir. Kinoayı yetiştirici tarlada 10 TL gibi bir rakam ile satması mümkündür. Kinoanın marketlerde satışı ise kilosu 25 ile 45 TL arasında değişmektedir. Ürünün tohumu ise 500 TL gibi bir fiyata satılmaktadır. Tüm bu fiyatlar göz önüne alındığında hektar başına ortalama 5 bin tl gibi bir rakam kazancı ortaya çıkıyor.

Kinoa Nasıl yetiştirilir?

  • Kinoanın çimlenme süresi 4 ile 5 gün arasındadır.
  • Hasat süresi 90 ile 120 gün arasında değişmektedir.
  • Kurak topraklar ve  ara ara sulama ister.

Kinoa ortalama toprağın  sıcaklığı 15 dereceye ulaştığında tarlaya ekimi başlar. toprağın bu derceye ulaşması da ilkbaharın ilk  aylarına ve ayazların bitme zamanına denk gelir. Kinoa bitkisinin boyu yaklaşık 1-2 metre uzunluğuna geldiğinde ise hasad zamanı gelmiş demektir.

Kinoa Türkiye’de Nerede Yetişir?

Anavatanı Güney Amerika olan Kinoa; Peru, Bolivya ve Şili’de beş bin yıldır yetiştirilmektedir ancak ülkemiz henüz bu konuda yeterli üretim ve bilgi sahibi değildir. Bu duruma yatırım açısından bakıldığında oldukça karlı bir fırsat olarak önümüze çıkmaktadır.

Kinoa yetiştirme şartlarına bakıldığında ülkemiz ile oldukça uyumlu bir tohumdur. Kuraklık ve soğuk gibi zor çevre koşullarına uyum sağlamasıyla bilinen kinoa tohumu Türkiye’nin pek çok şehrinde yetiştirilmesi mümkün gözüküyor.

Kinoa başta Konya ve çevresi olmak üzere Toroslar’ın kuzeye bakan yamaçlarında ve Doğu Anadolu’nun tüm yüksek platolarında yetişebilecek bir tohum çeşididir.

Kinoa’nın Pazarlaması, Satışı ve Kâr oranı

Son zamanlarda dünyada ve ülkemizde fazlaca ilgi çeken kinoa tohumu diyet listerinin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir hal böyle olunca da kinoa tohumunu pazarlamak çok daha kolay hale gelmiştir. Sosyal medyadaki kinoa tarifleri kinoa ile diyet listeleri gittikçe artınca insanlar kinoa tohumunun yararlarının daha çok farkına varmaya başlamıştır.

Kinoa buğdayla pirince alternatif olarak gösterilen bir tohum olarak gösteriliyor. Ülkemizin yemek kültürüne bakıldığında buğday ile pirinç ayrılmaz bir parçası . Kinoa ise bu gereksinime farklı ve sağlıklı bir bakış açısı getiriyor. Son zamanlardaki sağlıklı beslenme bilincinin de artmasından dolayı Kinoa Yetiştirme ve Pazarlama fikri yatırımcılara yeni bir girişim fırsatı sunuyor.

Kinoa ne kadar kazandırır? Karlı mı?

Kinoa yetiştirme ve pazarlama da yatırımcılar ilk hasattan bile yüksek gelirler elde ediyor. Kinoa ile ilgili çıkan haberlere bakıldığında ;

“İlk hasatta 400 bin gelir getirdi” – https://www.sozcu.com.tr/2017/gunun-icinden/ilk-hasatta-400-bin-lira-gelir-kinoa-bitkisi-nedir-yararlari-nelerdir-1946408/ 

gibi  başlıklarla karşılaşıldığı görülmekte. Bu da demek oluyor ki ülkemizde kinoa yetiştiriciliği oldukça karlı bi yatırım.

Aynı zamanda ülkemizde kinoa yetiştiriciliği adına ‘Türkiye Kinoa Yetiştiricileri Derneği’ kurulmuş ve tüm kinoa yetiştirmek isteyen yatırımcılara destek vermektedir. Tüm bunların  yanı sıra ülkemizde kinoa yetiştiriciliği adına devlet desteği de bulunmaktadır.

Başvuru Formu Mesaj Bırakabilirsiniz