Öncelikle Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı tarafından verilen uygunluk belgesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) acentelik için yapacağınız başvuru, levha kayıt işlemleri gibi resmi süreç başvurularını gerçekleştirip onaylarını edinmek işin başlangıcıdır.Türkiye’de yerleşik olmak, medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak, belirli suçlardan hüküm giymemiş veya ceza almamış olmak, önceki ticari faaliyetlerinde iflas etmemiş ve konkordato ilan etmemiş olmak ve tabii teknik personel vasıflarına sahip olmak gibi şartları sağlamak gerekiyor. Beyan edilecek mal varlıklarının değeri 25 bin liradan az olmaması da gerekiyor. Teknik personel deneyim süresindee lise-dengi okul ve ön lisans programlarından mezun olanlar için 6 ay aranıyor. Ayrıca 4 yıllık okul mezunları için ise tecrübe süresi artık aranmıyor.
2022 Yılında Sigorta Acentesi Açmak İçin Gereken Belgeler Nelerdir?
Gerçek kişiler için;
- Nüfus cüzdan fotokopisi
- Gerekli sayıda vesikalık fotoğraf
- İkametgâh belgesi
- Ticaret Sicil Gazetesi
- İletişim bilgileri
- Diploma sureti
- Ticaret Sicil Tasdiknamesi
- Taahhütname
- Sigorta şirketi ile yapılan sözleşme kopyası
Tüzel Kişiler İçin:
- Ticaret Sil Tasdiknamesi
- Vergi Levha Sureti
- Ticaret Sicil Gazetesi
- İflas Belgesi
- Taahhütname
- Şirket Ana Sözleşme Belgesi
- Mesleki Sorumluluk Sigortası
- İmza Sirküsü Fotokopisi
- İletişim bilgileri
Sigorta Acentesi Açmanın Maliyeti Ne Kadardır? Her Bütçeye Hitap Eder Mi?
Öncelikle sigorta acentesi açmak için ortalama 100.000 tl gibi bir sermayeye ihtiyacınız vardır. Bu kısımda en avantajlı olan kısım ise, hiç bir sigorta şirketi ile anlaşmanıza gerek kalmadan bir çok sigorta şirketinden poliçe kesebiliyorsunuz. Sigorta acentelik bayiliği veren acentelerin bir kısmı şubelik için teminat mektubu istemektedirler. Hatta resmi şubelik için segem belgenizin olması şartı aranmakta ve şube başı 10.000 tl ile 25.000 tl arasında olan bir teminat vermeniz gerekmektedir.
- TOBB acente levha kayıt ücreti 20.000
- Ofis ekipmanları, mobilya ve dekorasyon ücreti 40.000
- Faturalar, vergiler, kira gideri ortalama 3.500-4.000 TL arasındadır.
- Sigorta şirketlerinin acentesi olmak için istenilen minimum nakit ve ya teminat mektubu tutarı 20.000 TL
- Tek bir personel çalıştıracak iseniz asgari ücret, uzman birisini çalıştıracak iseniz 3000 TL ve üzeri civarında aylık gideriniz olur.
Sigorta Acentesi İçin Nasıl Bir Yer Seçilmeli? Kalabalık Mı Yoksa Sakin Yerler Mi?
Öncelikle kuytu ve sakin bir yer olmaması gerekiyor. İnsanların firmanızı görmesi açısından bu oldukça dezavantajlı bir durum olacaktır.Noter çevresi, yakını bir yer olması avantajınıza olacaktır. Elektrik,su ve doğalgaz abone merkezi yakını yine sizin için rahat olur.Acentenin tapu müdürlükleri yakınında olması dask poliçeleri için sizin açınızdan kolaylık olur. Ve belirttiğim gibi yay trafiği yoğun olan ve park sorunu olmayan yerler seçmeniz firmanız açısından önemli bir etken olacaktır. Ne kadar görünür olur iseniz o kadar müşteri potansiyelinizin artmasına sebep olacaktır. Her gün bir müşteri bu yolla size başvurması sizin gelirinizi oldukça etkileycektir.
Sigorta Acentesi Ne Kadar Kazandırır? Ne Kadar Süre Sabretmek Gerekir?
Acentelikte para kazanma biraz da sabır ister. Elinizde nakit olması gerekiyor ürünün meyvesini yiyebilmek için. Aslında ne kadar kazanacağınız da tamamen sizin çevrenize, portföyünüze bağlı bir durumdur. Portföyünüz çok, çevreniz geniş ise eğer yaklaşıl 1 yıl sonra para kazanmaya başlarsınız. Ayrıca bu iş için aktif olmanız gerekiyor. Bazı işlerde gibi müşteri ayağınıza gelmeyebilir. Siz kovalayacak, mücadele etmeyi bırakmayacaksınız . Komisyonlara baktığımız zaman; trafik poliçeleri için %10, kasko %15, iş yeri, konut ve benzeri sigortalarda %15 ila %40 arasında değişen oranlar var.