Her haftanın belli günlerinde kurulan semt pazarları alışveriş yapmak isteyenler ile satıcıları buluşturan platformlardır. İlgili belediyelerce planlanan bölgelerde kurulan semt pazarları halkın ucuza alışveriş yapmasını sağlarken, tüccarlara da güzel bir kazanç kapısı sağlıyor. Pazarcılar herkesin tahmin edebileceği gibi düzenli olarak pazarda tezgah açarak çok iyi kazançlar elde ediyorlar. Eğer siz de bu yol ile bir şeyler satmak istiyorsanız yazımızdan faydalanacağınızı düşünüyoruz. Bu makalemizde pazarda tezgah açmak için gereken belgeler nelerdir, pazarda satış yapmak için neler yapılmalıdır ve pazarda en çok hangi ürünler satılır sizlere tek tek anlatacağız. İyi okumalar…
Pazarda Tezgah Açmak – Pazarda Nasıl Tezgah Açılır
Öncelikli olarak pazarda tezgah açmak için işin yasal boyutlarının olduğunu söylemeliyiz. Bu işi yapmayı düşünen çoğu kişi pazarda satış yapmak için belediyeden izin almanın yeterli olacağını sanıyor. Ancak bu algı yanlıştır. Pazarda tezgah açmak için öncelikle pazar içerisinde size ait bir alan olmalıdır. Bu alan ya sizin mülkiyetinizde olmalıdır. Ya da kiralık olarak mal sahibinden kullanım hakkını almanız gerekmektedir.
Büyük şehirlerde semt pazarlarında kiralık yer bulmak oldukça zor oluyor. Pazarda düzgün bir satış yeri olan kişiler ya burayı kiralamıyor kendisi pazarcılık yapıyor, ya da pazar yerini direkt satmak istiyor.
İçinizden “ne güzel işte satın alalım gitsin” diyenler olmuştur. Ancak onlara söylemeliyiz ki pazar yeri satın almak oldukça fazla maddi güç gerektiriyor. Büyük şehirler için yaptığımız kısa bir araştırma neticesinde pazar yeri satın almak için ortalama 50 bin TL kadar paraya ihtiyaç olduğunu tespit ettik. Bu rakam pazar yerinin bulunduğu konuma ve satın alacağınız alanın m2’sine bağlı olarak değişiyor. Küçük bir yerleşim yerinde yaşıyorsanız o bölgenin satılık pazar yerleri daha ucuza olabilir. Aşağıdaki bağlantılardan Sahibinden.com platformundaki pazar yeri ilanlarını inceleyip satıcılarla temas kurabilirsiniz.
Satıcılar ile anlaşırken pazarlık yapmayı ihmal etmeyin. Ticaretin kültünüde vardır sıkı pazarlıklar yapmak. İlk gördüğünüz tezgah satıcısı ile hemen anlaşmayın, işi yokuşa sürerek fiyat kırmayı deneyin…
Mal sahibi ile anlaştıktan sonra pazar yeri alanınıza göre bir tahta tezgah ayarlamalısınız. Bu tezgah demir profillerden de yapılmış olabilir. Ama çoğu pazarcı esnafı satış tezgahı olarak tahta tezgahları kullanıyor. Siz de buradan hareketle yeriniz kaç m2 ise o kadar boyutta bir tezgah yaptırmalısınız. Ayrıca pazar yerinizi güneşten ve yağmurdan koruması için bir kaç adet büyük boy şemsiye de satın almanızı tavsiye ederiz.
Pazarda Tezgah Açmak İçin Gereken Evraklar Belgeler
Semt pazarında yerinizi kiraladıysanız veya satın aldıysanız artık sıra yasal işlemleri halletmeye gelmiştir. Yazımızın başında da dediğimiz gibi pazarda tezgah açmak için birtakım yasal prosedürler var. Bu prosedürlere uymak her pazar satıcısı için koyulmuş bir şarttır. Eğer bunları yapmaz iseniz pazarda yasal olarak satış yapmamış olursunuz ve zabıtalar ile başınız derde girebilir.
Bu nedenle işinizi sağlama alın ve pazarda satış yapmak için gereken belgeleri tamamlayıp bulunduğunuz yerdeki “Zabıta Müdürlüğü” binasına giderek başvurunuzu yapın. Başvuruda ihtiyacınız olacak olan belgeler şunlardır;
- Başvuru dilekçesi
- 2 adet vesikalık fotoğraf
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Vergi levhası
- Esnaf ve Sanatkarlar Odası kaydı
- İkametgâh belgesi
- Sabıka kaydı
- Belediyeye borçsuzluk belgesi
Bu belgeler ile Zabıt Müdürlüğüne giderek başvurunuzu yapabilir ve pazarda tezgah açmak için gereken izinleri alabilirsiniz.
Pazarda Ne Satabilirim Diyenlere Önerilerimiz
Pazarda tezgah açmak isteyenler arasında büyük bir kesim hangi iş üzerine tezgah açacağı konusunda kararsız. Bir çok kişi bu işe girerken sadece tezgah açma noktasını düşünüyor ve satılacak ürünlerin ne olacağı konusunda pek fikir alışverişi yapmıyor. Oysa ki bu konu çok önemlidir. Pazardan iyi kazançlar elde etmek için doğru ürünleri satmak gerekir. İşte bizim size ürün satış tavsiyelerimiz;
Sebze-Meyve: Pazarda en çok satılan ürünlerin başında elbette sebze ve meyveler geliyor. Pazar yerine 1 haftalık pazar alışverişini yapmak için gelen aileler en çok harcamayı sebze ve meyvelere yapıyor. En çok satılan ürünler ise şüphesiz domates, salatalık, biber gibi kahvaltılık sebzelerdir. Bununla birlikte patates, soğan, biber, patlıcan, dolmalık biber, kereviz, pırasa, brokoli gibi yemeklik ürünler de çok satmaktadır. Yapmanız gereken sebze ve meyve halinden yüklü mal alıp-tezgahta satmak. Zaman içerisinde işleriniz oturacaktır.
Kahvaltılık Ürünler: Semt pazarlarında en çok satılan diğer ürün grubu da kahvaltılık ürünlerdir. Nedir bunlar diyecek olursanız her türlü peynir çeşiti, zeytin, reçel, bal vs.dir. Bu ürünlerde de hem kar marjı yüksektir hem de sürekli talep olan ürünlerdir.
Yumurtacılık: Sabah kahvaltılarının vazgeçilmez ögesi olan yumurta işinde de güzel kazanç var. Semt pazarlarında sadece yumurta satarak dahi iyi kazançlar elde edilebiliyor. Pazara gelen aileler genellikle 15’li veya 30’lu koli şeklinde yumurta satın almaktadır. Bu fırsatı değerlendirip yumurta satış tezgahı kurabilirsiniz.
Çocuk Oyuncakları: Pazara gelen ailelerin ufak çocukları varsa oyuncak görünce dayanamazlar. Ailelerine zorla da olsa oyuncak aldırmayı başaran çocuklar sayesinde oyuncak satıcıları iyi kazançlar sağlıyorlar 🙂 Siz de tezgahınıza oyuncak doldurabilir ve satabilirsiniz. En çok satılan oyuncaklar erkekler için araba, uçak, helikopter, tren, gemi, kepçe ve kamyondur. Kız çocuklarının en çok satın aldığı oyuncaklar ise barbi bebek, ütü seti, çay seti vb. gibi mutfak eşyası tarzı oyuncaklardır.
Takı ve Aksesuar: Pazara gelen büyük bir kesim buradan hem yiyecek hem de ev, süs eşyası satın almaktadır. Bu durumdan hareketle takı ve aksesuarların yer aldığı bir tezgah kurmanız oldukça mantıklı olacaktır. Takı ve aksesuarları daha çok kadınlar, kızlar satın almaktadır. En çok satılan ürünler ise kolye, yüzük, bileklik, halhal, küpe, cüzdan, çanta vb. ürünlerdir.
İç Çamaşırı ve Çorap: Pazarda tezgah açmak isteyenler arasında sermayesi kısıtlı olanlar varsa ilk düşünmeleri gereken iş budur. Pazarda iç çamaşırı ve çoraba oldukça fazla talep vardır. Ayrıca bu ürünlerin toptan alış fiyatlarının düşük olması da sermayesi az olan kişiler için büyük bir avantajdır. Toptancılardan bay-bayan-çocuk iç çamaşırlarını ve çoraplarını ucuz fiyatlara satın alabilirsiniz.
Pazarda Satış Yapmak İsteyenlere İpuçları
Her işin olduğu gibi pazarcılık yapmanın da kendi içinde bazı kuralları, püf noktaları vardır. Bu püf noktalara, kısa yollara ne kadar önem verirseniz sizin için o kadar iyi olur. Aşağıda sizlere vereceğimiz ipuçlarını uygulayarak ve kurallara önem vererek kazancınızı katlayabilirsiniz.
- Pazarda satış yapmaya karar verdiyseniz zor bir işe girdiğinizi bilin. Pazarcılık sanıldığı kadar kolay bir iş değildir.
- Semt pazarında pazarın kurulacağı günlerde akşam çok erken saatlerde yatmak zorundasınız. Sabah en geç 4:00 gibi aracınıza binip pazar yerine gitmeli ve tezgahınızı kurmaya başlamalısınız. Pazarcılığın en önemli kuralı, raconu budur. Pazarcılar daima erkenden kalkar ve tezgah kurmaya gider.
- Pazarcılık yaparken yanınızda bir arkadaşınızın veya akrabanızın olması gerekmektedir. Gün içerisinde yemek yerken, tuvalete giderken tezgahı bırakabileceğiniz güvenilir birisi olmalıdır. Bu nedenle de yanınızda en az 1 kişi olmalıdır. Hem o da müşteriler ile ilginecektir, böylece daha kısa zamanda daha çok satış yapacaksınız.
- Pazar tezgahınızın bulunduğu yerde en az 1 adet şemsiye bulunmalıdır. Pazarcıları en zorlayan kısım açık havada kurulan pazarlarda kışın yağan yağmur ve kardır. Yağışlı günlerde tezgahınızı ve kendinizi korumak için büyük şemsiyeler kullanmalısınız.
- Müşterilere karşı kibar olmaya önem gösterin. Müşteriler bu gibi durumlarda çok hassastır. Kendisiyle ters konuşan, bağıran pazarcıdan bir daha alışveriş yapmaz.
- Sebze ve meyve ürünleri satıyorsanız müşterilerin ürün seçmelerine izin verin. Çoğu müşteri meyve ve sebzeyi seçtirmeyen pazarcıdan alışveriş yapmak istemez.
- Giyim, ayakkabı gibi ürünlerde değişim yapmaya önem gösterin. Özellikle ayakkabı ürünlerinde numara sorunu, ayakkabının kasması sorunu çok yaşanıyor. Bu noktada müşterinin ürünü değiştirmeli ve yenisini vermelisiniz. Bu durum size zamanla avantaj olarak yansıyacak, pazara gelen müşteriler sizin tezgahınızın önünde kuyruk oluşturacaktır.
- Ve son olarak pazardaki diğer esnaflar ile de iyi geçinmeye çalışın. Unutmayın esnaf daima birbirine yardım etmelidir. Esnaflığın kültüründe bu vardır…
Umarız sizler için faydalı bir yazı yazabilmişizdir. Bizi oldukça uğraştırdı ancak değdi. Pazarda tezgah açmak isteyenlerin bizlere sormak istediği sorular varsa aşağıdaki yorumlar kısmından bizlere iletebilirler.
Basit bir pazarcılık yapmak bile bu kadar teferruatlıysa sıçıyım ben böyle düzenin içine