Son 3-4 yılda popüler bir iş modeli olan mantar yetiştiriciliğinde girişimcilerin tercih ettiği 2 tür bulunmakta. Bunlardan ilki beyaz şapkalı mantar olarak da bilinen kültür mantarı diğeri ise istiridye mantarıdır. Beyaz şapkalı mantar yetiştirmek biraz daha zahmetli olduğu için girişimcilerin büyük bir çoğunluğu istiridye mantarı yetiştirmeyi tercih ediyor.
Çok düşük sermayeler ile yapılan bir iş olması da girişimcileri cezbeden bir diğer avantajıdır. Ek İş Ajandası olarak siz okurlarımıza daima faydalı iş fikirleri vermeye çalışıyoruz. Bu yazımızda da istiridye mantarı yetiştirerek para kazanmak hakkında bilgiler vereceğiz ve bu iş hakkında bilmeniz gerekenleri sizlere anlatacağız.
İstiridye kabuğuna benzetilmesi nedeni ile kavak ağaçlarında yetişmekte olan şapkalı mantarlara istiridye mantarı adı verilmektedir. İstiridye mantarı ülkemizde son yıllarda oldukça sık yetiştirilip satışa çıkartılmaya başlandı ve yüksek bir şekilde kar sağlandı.
İstiridye mantarının insan sağlığı üzerinde olan tansiyon, kolestrol, anemi, kabızlık ve bağışıklık sistemine olan faydalarından dolayı insanlar tüketiyor. Aynı zamanda istiridye mantarının besin değeri oldukça yüksek ve hatta kırmızı etle yarıştığı bilinmekte. Bütün bunlarla birlikte özellikle aileler birlikte Mantar yetiştirme işlemi ile birlikte kazanç elde ediyorlar.
İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Nedir?
Sizler de bir işe girişmek istiyorsunuz ancak karar veremiyorsanız istiridye mantarı yetiştirip bunu pazarlayabilirsiniz. Peki istiridye mantarı nasıl yetiştirilir? Öncelikle her işte olduğu gibi bu işe girişmek için de belirli bir sermaye elde ederek başlayabilirsiniz.
Sermayeden sonra önemli olan madde ise nerede üreteceğinizi belirlemenizdir. Genellikle insanlar özel çadırlarda ya da tünel – depo gibi mekanları tercih etmektedir. Bunların yanında belirleyeceğiniz üretim tesisinin ölçülerini en az 300 metre kare olarak seçmelisiniz. Gerekli ve kontrollü koşullar sağlandığı taktirde istiridye mantarı yetiştirme işi yıl boyunca yapılabilir. Yetiştirilecek ortamda kompost olarak çavdar, arpa, buğday, pamuk kaçığı, kepek, pirinç kavuzu gibi bitkisel malzemeler tercih edilmektedir.
Peki 1 ton komposttan ne kadar istiridye mantar alınır sorusunu merak ediyorsanız hemen açıklayalım. 1 ton kompost yani gübreden her sene değişmekle birlikte ortalama 350-400 kg mantar alınabilir. İstiridye mantarı Kaç günde Yetişir sorusuna gelecek olursak kuluçka döneminin bitişinden sonra altı gün içerisinde toplanmalıdır. İkinci hasat döneminde ise istiridye mantarının yetiştirme süresi 10 günü bulur.
İstiridye Mantarı Yetiştirerek Para Kazanmak
Öncelikli olarak istiridye mantarı yetiştirme işine girmek isteyen kişiler kendilerine uygun bir üretim alanı kurmalıdır. Uzmanlar istiridye mantarı üretmek için evinizin altındaki bodrum katını dahi kullanabileceğinizi söylemektedir. Az üretim kapasitesi ile işe başlamak isteyen bir kişi için 20-25 m2 alanı olan bir bodrum katında üretim yapmak idealdir.
İstiridye mantarı yetiştirebilmek için “kompost” adı verilen organik gübre hazırlamanız gerekiyor. Kompostu biraz daha detaylı açıklamak gerekirse; toprağın daha verimli hale gelmesini, daha iyi işlenebilmesini ve daha iyi su tutmasını sağlamaktadır. Kompostlar hazır olarak da satın alınabilmektedir. İnternet üzerinden kompost satışı yapan kişiler ile temas kurarak onlardan satın alabilirsiniz. Ancak kompostu kendinizin hazırlaması daha iyi bir tercih olacaktır. Kendi hazırladığınız kompost ile masrafınızı azaltabilirsiniz ve daha az maliyetle daha çok kompost hazırlamış olursunuz.
Kompost hazırlamak için en çok kullanılan maddeler; saman, talaş ve mısır koçanıdır. Kompost hazırlamak biraz bilgi ve tecrübe gerektirmektedir. Kompostu verimli hale getirebilmek için bir süre deneme-yanılma yoluyla çalışmalar yapabilirsiniz. Başarılı formulü tutturduğunuz vakit bir sonraki üretimlerinizde aynı kompost üretim konsepti ile devam edebilirsiniz.
Aşağıdaki videoda istiridye mantarı için kompost hazırlayan girişimcilerin videosunu izleyebilirsiniz;
Videoda gördüğünüz gibi kompost üretimi için %60 oranında samanın üzerine %40 oranında talaş ve mısır koçanı eklenmiş, üzerine de bir miktar yulaf kepeği eklenerek kompost sıcak suda haşlanmıştır.
Oluşturduğunuz kompostların içerisine istiridye mantarı tohumu ekerken kompostun yapısına dikkat ederek ekim yapılmalıdır. Örnek olarak 100 kilogramlık bir kompost oluşturduğunuzu varsayarsak ve bu kompostun nem oranının da %60 olduğunu düşünürsek, kompost içerisinde 40 kg ana katık madde olduğu ortaya çıkacaktır. Uzmanların tavsiyesine göre kompost içerisindeki ana katık madde oranının %5’i kadar bir oranda istiriye mantarı miseli (tohumu) ekilmelidir. Bu nedenle de 40 kg ana katık maddesi olan komposta 2 kilogramlık tohum ekilmelidir.
İstiridye Mantarı Yetiştirme Koşulları – Hasat ve Kazanç
İstiridye mantarı ekiminin yapıldığı ilk günlerde 30-33 derece sıcaklığı olan bir ortamda bulunmalıdır. Fakat ekimin sonraki haftalarında sıcaklık düşürülmeli ve serin bir ortamda tutulmalıdır. Bu işi yapan çoğu kişi ortamın sıcaklığını düşürebilmek için klima ve nem cihazları ile ortamı nemli hale getirmeye çalışmaktadır.
İstiridye mantarında hasat ise birinci ayın sonunda başlamaktadır. Uzmanlar bir komposttan 3 kere hasat alınabileceğini belirtmektedir. Fakat ilk hasat döneminde en yüksek verim oranını almaktasınız. 2. ve 3. hasatlarda ise giderek azalan verim ile karşılaşırsınız. Uzmanlar 3. hasattan sonra artık aynı kompostların kullanımı önermemektedir. 3. hasatınızı yaptıktan sonra tekrar başa dönerek yeni kompostlar hazırlayabilir ve ekim işlemlerine başlayabilirsiniz.
İstiridye mantarından elde edeceğiniz kazanç da topladığınız hasat miktarına göre değişecektir. Yukarıda yazdığımız gibi en çok kazancı yaptığınız ilk hasattan elde edersiniz. İstiridye mantarının kilogram satış fiyatı ise 15 TL ila 20 TL arasında değişiyor. 1 kilogram mantar üretebilmek için ortalama olarak 3 ila 4 TL arası masraf yapacağınızı belirtirsek kilogram başına en az 10 TL net kar elde edebiliyorsunuz !
İstiridye mantarı yetiştirerek para kazanmak isteyenler 1 aylık sürenin sonunda dahi yapmış oldukları yatırımları amorti edip kara geçebilirler. Oldukça karlı bir iş olan istiridye mantarı yetiştiriciliğinde devletin de hibe destekleri bulunmaktadır. KOSGEB ve Ziraat Bankası genç çiftçileri desteklemektedir. Bu işe girmeye karar verirseniz Kosgeb ve Ziraat Bankasından hibe, faizsiz kredi almayı da denemenizi tavsiye ederiz. Böylece üretim miktarınızı ve karınızı arttırabilirsiniz.
İstiridye Mantarı Pazarlama Yolları
İstiridye mantarı işinde fazla rakip kavramı olmayacağı için pazarlamak da zor olmayacaktır. Son yıllarda mantar tüketimi iyice yükseldi ve insanların ihtiyacı haline geldi bundan dolayı insanlar mantar yetiştiriciliği işine girdi.
Kültür mantarı satış PAZARLAMA geçimini bu işten sağlayan insanlar için çok önemli bir etkendir. Üretici, mantarı firmalarla parakende olarak satarsa düşük sermayeyle başladığı bu işte oldukça fazla para kazanabilmekte. İstiridye mantarı kazanç tablosu hakkında bilgi verecek olursak istiridye mantarının kg ücreti 1 tl 10 kuruş gibi bir fiyattadır. Eğer 100 metre kare bir mekana koyacaksak bunun bedeli 11 bin Türk Lirasıdır.
Nakliyeyi eklersek ve kompostu da eğer kendimiz üretiyorsak 12 bin gibi bir civara ulaşır. Bu yatırım sonucunda da elde edilecek kazanç giderler dışında 14 bin Türk Lirasıdır. İstanbul da mantar yetiştiren firmalar bulunmaktadır ve kompost ve mantar alımı, satımı gibi birçok işi yapar. Bu ortamlarda kontrollü olarak hijyen sağlanmasına dikkat edilir. Mutlaka su ve elektrik bulunur aynı zamanda ortamın ısısına da oldukça önem verilir.
İstiridye Mantarı Yetiştirerek Para Kazanmak! Nasıl ve ne kadar para kazandırır?